Doverodde Købmandsgård

Baggrundsmateriale jobopslag

Thisted Kommune søger en destinationsleder for det nye samarbejde mellem Naturlandsbyen og SMK Thy på Doverodde Købmandsgård i Thy.

Her kan du læse mere om baggrunden for stillingen, organisationen og få et overblik over projektets faser.  

Baggrund for stillingen

  
Doverodde Købmandsgård som samlet destination har flere ben at stå på, som destinationslederen skal få til at spille sammen: 

  • Naturlandsbyen 
  • SMK Thy 
  • Spisestedet 
  • Foreninger og frivillige 

Organisationen

Destinationen Doverodde Købmandsgård består af Thisted Kommune, SMK Thy, en selvstændig forpagter af spisestedet og af foreninger og frivillige. Disse samarbejder er alle aftalestyrede. Der er nedsat en styregruppe for projektet bl.a. bestående af borgmesteren i Thisted Kommune og direktøren for SMK, der har det overordnede ansvar for projektet.  

Du bliver personaleleder for Doverodde Købmandsgårds medarbejdere, der består af en driftsansvarlig, natur- og friluftsvejledere, en naturlandsbykoordinator, en formidlings- og kommunikationsmedarbejder (tidsbegrænset) og billet- og butikspersonale. Din stilling indeholder derudover et tæt samarbejde med stedets aktører herunder SMK, Spisestedet og foreninger.   

Du ansættes af Thisted Kommune med forankring i Sundhed, Kultur og Fritid med reference til sektionslederen for Fritid. Som destinationsleder får du kontor på Doverodde Købmandsgård. 

Naturlandsby i den storslåede natur i Thy 

Thy rummer en mangfoldighed af storslået natur: Fjord, hav, klitter, klitheder, heder, strandenge, overdrev, klitplantager, søer og moser. Det er det sted i Danmark, der har den største andel af beskyttet natur, og hvor regeringens mål om 30% beskyttede naturområder allerede er ved at opfyldes. Området tilbyder unikke muligheder, hvor samspillet mellem fantastiske naturoplevelser og rig kulturhistorie kan forløses.  

Der er taget mange natur- og friluftsinitiativer i Thy igennem en lang årrække - ikke mindst udviklingen af Nationalpark Thy, Cold Hawaii og facilitetsudviklingsprojektet Cold Hawaii Inland, men der er fortsat et kæmpe potentiale for at stimulere og udvikle friluftslivet yderligere på måder, der både respekterer natur og menneske. 

Formålet med projektet Naturlandsbyen er, at skabe et sted, der er dedikeret til at løfte dette potentiale – samtidig med, at vi ønsker at vise vejen til et bæredygtigt friluftsliv, der er i pagt med naturen. Vi vil skabe et fyrtårn for friluftsliv og naturdannelse og får nu de optimale rammer. 

Naturlandsbyen vil være en aktivitetsdrevet landsby, hvor områdets mange natur- og friluftsforeninger og natur-, kultur- og friluftsvejledere får adgang til et attraktivt fællesskab i smukke og indbydende rammer. Formålet er at få naturen ind i hverdagen hos de lokale borgere, få mange flere ud i naturen, øge kendskabet til områdets natur og skabe nye formidlingsformer, der øger brugernes naturdannelse, den naturlige sundhedsfremme og lyst til at prøve kræfter med friluftslivet.   

SMK Thy – museum rykker permanent til Thy

Der etableres en afdeling af Statens Museum for Kunst i en nyopført udstillingsbygning. SMK Thy bliver et kulturelt fyrtårn, der kan forbinde nationalgalleriet på tværs af landet med det formål at skabe både geografisk rækkevidde, bredde i brugersammensætningen og øget tilgængeliggørelse af vores fælles nationale kulturarv. Projektet bygger således på en overordnet målsætning om at gøre kunsten nærværende for hele Danmarks befolkning og sikre, at den bliver katalysator for betydningsfulde samtaler imellem mennesker. Ønsket med SMK Thy er at skabe et museumsrum, der giver tid og plads til at se på naturen og kunsten på stadigt nye måder.  

SMK står for en årlig hovedudstilling, som holder åbent fra påskeferien til og med efterårsferien og vil desuden være til stede gennem forskellige aktiviteter i vinterhalvåret såsom undervisningsforløb og foredrag. Destinationslederen arbejder tæt sammen med den daglige leder af SMK Thy, som er lokalt forankret.  

Spisested, der bygger bro til natur og kultur 

Doverodde Købmandsgård skal have et spisested, der drives af en forpagter, der i samspil også skal bringe natur og kultur i spil på selve spisestedet. Spisehuset fuldender oplevelsen og gør destinationen til et oplagt mål for en heldagsudflugt. 
 
Vi forestiller os et tæt samarbejde med spisehuset, hvor forpagter, godt informeret af SMK, kan lade sig inspirere af sæsonens udstilling og udarbejde menuer, retter, drinks – eller blot en enkelt gennemgående signatur-ret, der relaterer sig til denne. Mulighederne er mange, og eftersom SMK’s udstillinger er længe undervejs, vil forpagter have den fornødne tid til at udvikle spisekortet. Væsentligst er det, at spisehuset indgår som en naturlig del en destination, der føles som et samlet hele for de besøgende. Et sted, der kan rumme både museumsgæsten og den, der elsker friluftslivet, et sted hvor det både føles naturligt at købe en omgang snobrødsdej med dagens urter til bålhygge med børnene og nyde nabogårdens lammekoteletter med et godt glas vin.

Et aktivt lokalsamfund med  foreninger og frivillige 

Doverodde er et aktivt lokalsamfund med mange foreninger og i det hele taget en lokalbefolkning, der tager del i områdets liv og aktiviteter. Foreningerne har et ønske om at bidrage til og bruge Naturlandsbyen som et naturligt samlingspunkt for deres aktiviteter og fællesskaber - men også om at være en ressource for andre besøgende. For eksempel har Doverodde sit eget vikingeskibslaug, der ønsker at tilbyde ture på fjorden til besøgende. 

En samlet destination

Samlet set rummer Doverodde Købmandsgård og området omkring købmandsgården en velkomstbygning med billetsalg og butik samt værter, der kender områdets muligheder, SMK’s udstillingsbygning, en landsby i haven med et aktivitetsområde, en platform på toppen af siloen med storslået udsigt over omgivelserne, et aktivitetsprogram med rundvisninger, workshops, formidling og gør det selv-aktiviteter samt et årstidsbestemt spisested.   

Alle aktiviteter på Doverodde Købmandsgård skal afspejle den unikke tværfaglighed – hvor erfarne friluftsudøvere, professionelle natur- og friluftsvejledere og SMK arbejder sammen om at åbne kunstens- og naturens mange facetter op. Ideen er at skabe et attraktivt og markant oplevelsesunivers og et levende fællesskab, der sætter kunst, natur og friluftsliv og naturdannelse centralt på samtidens dagsordenen. Et sted, hvor du kan dyppe tæerne i friluftslivet, uden at de nødvendigvis skal blive helt våde første gang. Et sted, hvor kunsten formidles med nye greb, der overskrider udstillingsrummet.   

  Den samlede destination skal være til glæde for lokalbefolkningen – men også som inspiration for gæster udefra. 
  
I Naturlandsbyen vil vi gøre dette ved at:  

  • gøre det let og sjovt at være natur- og friluftsaktør ved at bygge en fysisk landsby for friluftsaktiviteter med faciliteter, der understøtter en bred pallette af frilufts- og naturaktiviteter.  
  • udvikle indhold aktiviteter og fællesskaber af høj kvalitet og med relevans for stedet.
  • udvikle et sammenhængende formidlingskoncept og et digitalt lag, der udfolder stedets kernefortællinger og oplevelser på tværs af natur-, kultur og fritid.  
  • støtte brugerne i at tage skridtet længere ud – ud på fjorden og de omkringliggende naturområder lokalt og i Thy.  
  • styrke samarbejdet ind og ud af Naturlandsbyen ved at tiltrække  nye borger- og brugergrupper i området,  bygge bro til andre natur- og fagmiljøer nationalt og lokalt og ved at skabe rum for de mange turister, der hvert år besøger Thy. 

Succeskriterier og hovedopgaver for destinationslederen 

Succeskriterier det første år  

Det første år vil kræve 100% fokus på opstarten af den nye organisation. Her vil du skulle lykkes med at lede idriftsættelsen og ibrugtagningen i tæt samarbejde med den velfungerende projektorganisation. Du vil blandt andet skulle varetage en række ansættelser, så du kan sætte dit eget hold; indgå i det løbende arbejde med at tilrette driftsorganisationen, så den matcher opgaven på en bæredygtig måde; planlægge og lede ibrugtagningen af stedet i afslutningsfasen af byggeprojektet samt stå i spidsen for indvielsen.   

Hovedopgaven i overskrifter i de første 5 år  

I de første fem år vil dit hovedfokus være følgende opgaver:  

  1. Daglig drift: Den daglige ledelse af stedet, så der etables et stabilt og bæredygtigt grundlag for driften inden for den økonomiske ramme, der er til rådighed.   

  2. Udvikling af destinationen: Destinationen skal positionere sig som et relevant og attraktivt fyrtårn, der indgår i relevante netværk og sammenhænge. Du skal fuldføre arbejdet med indgåelse af de nødvendige samarbejdsaftaler for projektet samt sikre, at Thisted Kommune lever op til sine samarbejdsaftaler med aktørerne i destinationen, herunder særligt opgaverne der er forbundet med at skulle fungere som støttefunktion for SMK.  

  3. Lede det 5-årige aktivitetsprogram der er støttet af Nordea-fonden.  
    I projektets første fem år er der sat ekstra midler fra Nordea-fonden til et aktivitetsprogram. Denne opgave kan løses i tæt samarbejde med naturlandsbykoordinatoren, der skal tilknyttes projektet i en 5-årig projektstilling finansieret af Nordea-fonden. Der foreligger et udførligt program, der skal realiseres inden for følgende overskrifter:  
    • Facilitetsudvikling. Finpudse og videreudvikle de færdigbyggede faciliteter, så den store matrikel sættes optimalt i sving for de mange brugere.   
    • Udviklingsopgaver i Naturlandsbyen. Naturlandsbyen skal være et fagligt fællesskab af høj kvalitet, det også er rart at være i. Derfor er der sat ekstra fokus på bl.a. udviklingen af foreningerne, aktiviteter, kompetenceudvikling, fællesskabsdannelse og værtskab.  
    • Formidlingsaktiviteter i Naturlandsbyen. Kernen i stedet er SMK’s årlige udstilling og stedets egne dybe fortællinger. Med udgangspunkt i den årlige udstilling skal der hvert år udarbejdes tematisk formidling, der bidrager til den samlede oplevelse, man får når man besøger. Derudover er der året rundt formidlingsaktiviteter, der tager udgangspunkt i stedets dybe fortællinger samt et digitalt lag. Det er en stor og vigtig opgave at lede udviklingen af disse indsatser i samarbejde med stedets aktører.  
    • Samarbejder ind og ud af Naturlandsbyen. Naturlandsbyen er tænkt som en samarbejdsplatform, der dels skal understøtte omverdenens kendskab til og brug af naturlandsbyen samt drive det faglige niveau videre. Væsentlige indsatser her er det løbende arbejde med at udvide det allerede velfungerende institutionssamarbejde med kommunens skoler- og dagtilbud til at inkludere flere institutioner og gerne på tværs af kommunegrænserne. Der skal etableres et fagligt refugieprogram tilknyttet de to lejligheder, der bygges på Købmandsgården. Refugieprogrammet skal være med til at sikre, at der løbende er ekstra faglig kapacitet og inspiration til stedets aktører. Endelig forventes det, at der arbejdes løbende med indgåelse af faglige samarbejder og projekter, der stimulerer stedets målsætninger.  

Projektets overordnede faser  

  • Indvielse af Naturlandsbyen inklusive spisestedet juni 2025 
  • Indvielse af SMK Thy august 2025 – herefter 2 måneders udstillingsperiode 
  • Siloen tages i brug i 2026  
  • Refugium opstartes i 2026  
  • Evalueringerne af projektet: baseline, midt og afslutningsvist