Elementary

En udstilling af Jens Thordal, Sarah Jo Fischer, Xenia Lassen

Vi åbner kunstsæson 2017 med en kunstudstilling ud over det sædvanlige. Tre kunstnere, med hvert deres unikke materialevalg, har sat hinanden stævne i pakhuset og i tårnet på Doverodde Købmandsgård. 

Udtrykket i de tre forskellige kunstneres tolkning og visualitet er så markant, at vi er sikre på, at publikum vil få sig en oplevelse i kunstens verden, der ligger på et højt og forundringsværdigt niveau.

Jens Thordal arbejder med stoffets og elementernes alkymiske processer, deres måde at påvirke hinanden på og deres evne til at skabe forvandlinger. gennem hans værker bliver vi vidner til både storslåede naturfænomener og til stoffets mikroskopiske processer.

Sarah Jo Fischer arbejder med stoffets evne til at tage form og danne formationer og strukturer af stor skønhed, som man genkender fra naturen og universet fra det mindste til det største.

Xenia Lassen arbejder med lys og lysets fænomener i geometriske lysobjekter. Ved brugen af lysbrydende materialer skabes et lys som kan sammenlignes med både universets lys og lysets brydning i jordens atmosfære. Derudover undersøges forskellige former for farvet lys både som farveblandinger og som lys.

Et kort kig ind i en del af den proces Jens Thordal anvender, når der skabes nye zinkværker

Information

Fernisering

 • 27. maj: Fernisering klokken
  14:00 - alle er velkomne
 • Ved ferniseringen vil kunstner og sangerinde Cathrine Lervig omsætte kunstudstillingen til ordløs sang, inspireret af stemninger og indtryk fra kunstværkerne.

Åbningstider

 • 27. maj til 16. juni: Tirsdag til fredag 11-16
 • 17. juni til 13. august: Hver dag 10-17
 • 14. august til 22. oktober: Tirsdag til søndag 11-16

Entré pakhus og tårn

 • Voksne: 50,- kr. 
 • Børn til og med 16 år: 20,- kr.
 • Familiebilletten (billetten gælder for 2 voksne og op til 3 børn): 120,- kr.

Grupper min. 20 personer (gerne blandet voksne og børn)

 • Voksne: 40,- kr. 
 • Børn til og med 16 år: 10,- kr.

JENS THORDAL
BILLEDKUNSTNER

At skabe for mig er at holde øje -  være vågen hvor jeg er.

Elementary er en kulmination af en udstillingsrække med titler der indledes med: Betragtninger ved enten vand, sne, hav. Naturbetragtninger fra den danske vestkyst, Grønland, Irland.

At holde øje med det rum vi som mennesker er i indbefatter lys, form og sanseapparatets indhold. Selve indholdet har jeg udforsket ved at være i total mørke i 7 dage af gangen de sidste to år. Her opdager man at sindet i høj grad opererer som et spejl og at vi reflekterer det elementære vi er en del af: Jorden og universet puls. Det kan give glæde og en form for ubetinget samhørighed.

Forvandlingernes bog kaldet I Ching er det største værk i den kinesiske filosofi. Kort fortalt handler den om 64 forandringsprocesser i naturen og i menneskets udviklingspotentialer. 8 tilstande: himmel, jord, torden, vand, bjerg, vind, ild og sø kan kombineres med hinanden 8 x 8 gange. Bemærkelsesværdigt er at menneskets DNA-kode er bygget op af netop 64 aminosyreforbindelser. Både i den prehistoriske filosofi og moderne videnskab er der et sammenfald.

C. G. Jung var optaget af et begreb han kaldte opsøgt synkronisitet. Muligheden for aktivt at opsøge det ubevidstes kræfter. Hans erindringer beskriver hans livslange interesse i  forvandlingernes bog I Ching. Min egen metode har været at nummerere 64 zinkplader og bemale dem, uden at have sat mig ind i indholdet altså teksten omhandlende forvandlingerne. Helt frit åben som et spejl.

Efterfølgende har det været rammende at læse teksterne.

www.jensthordal.dk

SARAH JO FISCHER
FORMKUNSTNER

Den bløde masse synker ned mellem mine fingre og føjer sig i formen, snart er den hård og knogleagtig, stivnet i en uforståelig grimasse. 

Materialet er nyt for mig, og jeg prøver at forstå hvordan jeg kan forme og bearbejde det så udtryk matcher den strukturelle styrke.
 
Projektet danser mellem to felter. I det ene felt fortaber det sig i sin undersøgelse af egne folder og kroge, i det andet er sanserne åbne for hvad der bevæger sig i omgivelserne.

Bevægelsen gør mig opmærksom på åbningen. Et hul hvor der er mulighed for kommunikation gennem indtryk og udtryk. Jeg opdager spændingen der ligger lige ved kanten af hullet, det er her informationer oversættes og transporteres mellem den ene og den anden side.
 
Det bliver en undersøgelse af hvad der sker når intentioner slippes og leg og intuition må skabe formen. Objekterne skal, med deres smukke organiske og humoristiske udtryk, få os til at smile og blive nysgerrige på hvilken historie de vil fortælle os. 

XENIA LASSEN
LYSKUNSTNER

Da jeg startede mit projekt 3dlightworks i 2009, var det for at formidle min oplevelse af at sidde i en krystalhule fyldt med lys. det var et lys, man kunne lade op ved, et lys som forbandt mig med universet og gjorde det muligt for mig at transmittere og kommunikere med det.

Ved at anvende materialer, som bryder lyset i farver, kunne jeg arbejde med lys og farver på selve lysets præmisser og videregive oplevelser af lysets fænomener på en meget levende og direkte måde.

Formene jeg arbejder med er krystallinske, de kommer indefra og omgiver mig. først hen ad vejen kommer betydningerne af dem dumpende. jeg kan se, at formene afspejler både lys- og himmelfænomener, såvel som vækstprincipper og forme fra naturen.

Ved hjælp af geometri blev næsten enhver tænkelig form mulig at fremstille som samtidig var anvendelig for montering af paneler i de lysbrydende materialer samt forsøg med farvet lys på og i det geometriske strukturskelet.

3Dlightworks lysobjekter består i dag af 4 store prototyper og 18 skitsemodeller til prototyper. projektet er i sin vorden, men stræber efter en vidtgående undersøgelse af lyset, farver og materialer, når midlerne er fundet. vores lys- og farvesyn er under en konstant udvikling og projektet sigter  på også at medvirke til optimeringen af denne udvikling.

xenialassen.com